Typy sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem wypatrywali sposobu na to, żeby ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to dopuszczalne, szczególnie, że akompaniowała im bardzo niejednokrotnie wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na inteligentny pomysł, a jak wiadomo nadzwyczaj często takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż i sól ryba fermentuje oraz jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę naturalnie metodę nazwano nare-sushi oraz niesłychanie prędko wieść o niej rozniosła się godnie po całym kraju i wszystkich krajach azjatyckich. To bezsprzecznie spowodowało coraz to większe zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, aby były one po prostu odpowiednie, a nie tylko świeże. Z w pewnych momentach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
zen sushi
W pierwszej chwili niemniej jednak słowo to nie oznaczało wyłącznie takiego dania, albowiem jako sushi definiowano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką i wydaje się odrobinę dowcipne. Sushi jako danie musiało ewoluować niesłychanie długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dziś, inaczej nie metodą pielęgnacji mięsa, czyli ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a więc danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz bezsprzecznie z ryżu.